Terug naar de basis om iets op te lossen

Soms word je geconfronteerd met iets… en je stuurt, verandert, maar je komt er maar niet…. Sterker nog, het lijkt iets beter te gaan, en toch gaat het weer bij je weg. Je zou bijna denken, iedere keer wat verder…. Herken je dat?

Heden – Toekomst

Ik wel! We zijn momenteel druk met het sloop klaar maken van de kas, het gedeelte dat verbouwd gaat worden. Dat, terwijl de rest nog gewoon moet blijven functioneren. Dan moet het ook nog zo veranderd worden, dat het naadloos aan gaat sluiten bij de nieuwe situatie, wanneer die operationeel gaat worden, later in 2022. En zijn er zaken die je momenteel gewoon niet kunt veranderen. Heel wat hoofdbrekers dus zo bij elkaar om van heden naar toekomst te komen. Het klinkt een beetje als de huidige maatschappelijke situatie in een overzichtelijker miniatuurversie.

“Wat is nu echt het probleem?”

De vele bewuste/geplande en soms ook onbewuste/ongeplande veranderingen maken dat best veel dingen opeens (heel) anders lopen dan normaal. Soms zelfs onverklaarbaar compleet anders. Dus, dan ga je aan de knoppen draaien. En nog meer draaien en soms lijken de resultaten maar niet te komen en zelfs steeds meer van je af te gaan. Tot je het probleem voorlegt aan de monteur. Die gaat vanzelfsprekend terug naar de basis. En als ‘buitenstaander’ vraagt hij natuurlijk eerst: “Wat is nu werkelijk het probleem? Wat gebeurt er wel, wat gebeurt er niet?” Meet, checkt en stelt vanuit de basis weer opnieuw in. En uiteraard doet ie ’t dan weer!

Terug naar de basis

Ik moest hierdoor denken aan de situatie waar we met z’n allen voor zo’n anderhalf jaar nu in zitten. We blijven maar, met alle goede bedoelingen, draaien aan de knoppen: testen, prikken, maatregelen van allerlei grootte, reacties keer op keer op elkaar, op het nu. Laten we ook regelmatig even terug gaan naar de basis. Terug naar de basis heb je een virus, dat muteert, en dat vooral een ernstig effect kan hebben bij mensen met een chronisch slechtere gezondheid. Lijven die iedere dag hun uiterste best al moeten doen om voor die mens te kunnen functioneren. Waarbij ‘het lijf’ die mens zo min mogelijk last wil laten ervaren van de problemen in het lijf. Soms blijft het zelfs nog geheel onopgemerkt. Het is daarmee feitelijk niet het virus dat het probleem is, maar de reactie van het lichaam waar het mee in contact komt. Als je dan tot een structurele aanpak op het gebied van gezondheid wilt komen, dan is dát wat je aan wilt pakken.

Werken aan een gezonder lijf

Om ons leventje door te kunnen leven (waardoor een hoge mate van chronische ongezondheid in onze welvarende samenleving blijkbaar heeft kunnen ontstaan… zonder dat aan te hoeven pakken) is 100% ingezet op vaccineren. Maar oei, oei, wat gaat het griepseizoen doen? Wat gaan mutaties doen? Welke prikken moeten we nog meer gaan zetten en ontwikkelen? En we gaan wéér via interventie op interventie aan knopjes zitten draaien! Voor een deel van de bevolking zal dit de enige weg zijn. Daar is de basis waar je naar terug kunt gaan, niet meer te herstellen. Maar voor het grootste deel van de bevolking vergeten we het belangrijkste stuk, nl. het structureel werken aan een gezonder lijf en je daarmee weerbaarder maken tegen wat er maar op ons af gaat komen. Dat is de beste manier om zorg behapbaar te houden en ziekenhuizen te ontlasten. En werken aan een gezonder lijf kent vele facetten!

Als er geen zand of grond ligt op m’n straatje, kan er geen onkruid groeien

Als je kijkt naar de samenvatting van het rapport van WRR en KNAW “Navigeren en anticiperen in onzekere tijden.”, een scenariostudie, dan worden hier 5 scenario’s geschetst rondom ontwikkelingen van COVID-19 en de maatschappelijke gevolgen. De ontwikkeling van het virus daarin hangt af van o.a. de conditie van de waard, de beschikbaarheid van waarden, het gemak van overdracht en gunstige overlevingscondities voor het virus tijdens overdracht. De conditie van de waard valt ook weer onder te verdelen in de mate van afweer èn de aan- of afwezigheid van gunstige factoren voor infectie. Deze conditie kan zeker beïnvloed worden door vaccins. Maar als dat de enige verandering is, dan blijft het niet zo fraaie scenario 4 ook boven ons hoofd hangen. Algehele, natuurlijke verbetering van de conditie van de waard is de meest structurele ‘missing link’ momenteel om te komen tot de echte oplossing. Hieronder versta ik dan het verbeteren van je natuurlijke afweer en de ‘inwendige schoonheid’ van je eigen lijf. Focus hierop kan er voor zorgen dat we in scenario 3, 2 of 1 kunnen blijven/komen. Als er geen zand of grond ligt op m’n straatje kan er geen onkruid groeien.

Werken aan de oplossing

Kortom, in het groot of in het klein, terug naar de basis als je vastloopt, omvat vaak de oplossing. Neem even afstand en durf om frisse, kundige input te vragen. En dat is ook precies waar het centrum in oprichting een belangrijke rol in gaat spelen. Om zorgvragers deskundig en aanvullend verder te helpen in het krijgen van een gezonder lijf, werkend vanuit de basis. Lekker in je vel voelen dus! Je zou zeggen, de cirkel is rond. Maar dat is maar 2/3 van de dimensie. De spiraal is rond, en we hebben samen de keuze de opwaartse richting in zorg voor gezondheid te kiezen!

Ontwikkelingen centrum

Wat betreft het centrum. De bouwvoorbereidingen zijn volop bezig. De eerste zichtbare resultaten zullen eind december/januari zijn met het ‘preppen’ van het omliggende terrein en de sloop van de huidige kas. Super spannend, super leuk. Ook de invulling van het team vordert al behoorlijk. Ben jij zorgverlener, die aangetrokken wordt door de integratieve zorgverlening, en deze vorm professioneel wilt uitbouwen? Neem dan vooral contact met ons op via contact@voeljelekkerinjevel.nl of bel. Er is nog ruimte, maar de ontwikkelingen gaan snel!